SharePoint

SharePoint üzleti alkalmazások készítése és folyamatok automatizálása (bevezetés)

Az üzleti folyamtok automatizálása nagyon fontos szerepet játszik, mind a nagy vállalatok, mind a KKV (kis és közép vállalatok) életében. A munkám során nagyon sokszor találkozom olyan feladatokkal, hogy bizonyos üzleti folyamatok automatizálását kell megoldani, ahhoz keret rendszereket javasolni.

A probléma milyenségétől függően szoktam ajánlásokat adni és annak tudatában, hogy az adott megrendelő (ügyfél) mely megoldással jár a legjobban az ár/érték arány szigorú figyelembe vételével.

Az általam legtöbbet javasolt szolgáltatás a Microsoft SharePoint, ami képes általános és teljesen egyedi igényeknek megfelelő üzleti megoldások kialakítására is.

A tapasztalataim szerint az üzleti életben kevesen vannak tisztában azzal, hogy milyen szerepet tölt be a SharePoint és hogy mely alkalmazások fejlesztéséhez érdemes használni.

Még mindig sokan úgy gondolják, hogy a SharePoint segítségével a közös meghajtókat lehet kiváltani és hogy nagyon magasan képzett szakemberek szükségesek az adminisztrálásához és fejlesztéséhez.

Az igazság, viszont az, hogy mára már egy platform részét képezi és rengeteg feladat elvégzéséhez, azok alap infrastruktúrájának előkészítése már egyáltalán nem akkora munkát jelent, mint jó pár évvel ezelőtt és számos feladat megvalósításához bőven elég, ha valaki „power user” (képzettebb felhasználó) tudással rendelkezik.

A fő célom, hogy bemutassam milyen jelentősebb üzleti területeken használhatók ki a csoportmunka server fő funkcionalitásai, mik azok a területek, amikre épülő megoldásokat kifejezetten SharePoint alapokon érdemes megoldani.

Igyekszem szem előtt tarani a közérthetőséget és olyan feladatok implementálását prezentálni, amik egyaránt hasznosak lehetnek egy kis és közép vállalat életében, mint egy közép és nagy vállalat számára. Így nem egyetlen alkalmazási területre szeretnék fókuszálni, hanem különböző munkaterületeken tevékenykedő felhasználók munkáját megkönnyíteni.

Tapasztalataim szerint több olyan terület is van az egyes cégek életében, amelyek alkalmazásai minimális módosításával alkalmazhatók egy másik cégnél is, így kvázi „dobozolhatjuk” is némely megoldásunkat, majd újra felhasználhatjuk.

A SharePoint a Microsoft fő csoportmunka támogató rendszere, melyet előszeretettel alkalmaznak vállalati portálok Intranet oldalainak kialakítására, mivel viszonylag egyszerűen lehet felépíteni benne egy komplett site struktúrát. Mind e mellett tökéletesen alkalmas a céges kollaborációs feladatok ellátására, annak segítésére és a vállalati dokumentumok és hozzá tartozó tulajdonságok kezelésére, módosítására, valamin a hozzá csatlakozó folyamatok automatizálására egy alap és egy kiterjeszthető „workflow” automatizáló megoldás segítségével.

A SharePoint beépítve nyújt lehetőséget a jogosultságok kezelésére, így nincs szükségünk külön jogosultság kezelő rendszer kialakítására. Mindemellett egyaránt rendelkezik úgy nevezett „onpremises” (helyben telepít) server, valamint „online” (Software as a Services) megoldással, amely akár önállóan, de leggyakrabban a Microsoft Office 365 csomagjával fizethető elő, akár havi díj alapon is.

Az sem titok, hogy a Microsoft már teljesen (hasonlóan a Google és Amazon-hoz) felhő alapon építkezik, így a gondolkodása teljesen „cloud first”, ami azt jelenti, hogy a legújabb, legfrissebb technológiai újdonságok az online termékeikben jelennek meg először, illetve számos esetben a későbbiekben sem készül a helyi SharePoint serverekhez funkció bővítés, így több lehetőség csak a „felhős” szolgáltatással vehető igénybe.

Ennek a legfőbb oka, hogy az Office 365-ben sok szolgáltatás van, melyek önállóan is különböző feladatokat látnak el, viszont képesek egymás funkcióit is használni, kiegészíteni, így garantálva az egyes alkalmazások újra felhasználhatóságát. Ebből adódóan a SharePoint online rendszer képességeit is kiterjesztik.

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s